piątek, 21 grudnia 2012

Died fruit.

Z okazji końca świata, który jednak nie nastąpi trzeba dalej przygotowywać się do świąt.
Pierniki były, więc teraz przepis na suszone owoce. Suszone owoce świetnie nadają się jako ozdoba na choinkę, do stroików, i też do jedzenia :). 
Możemy użyć do suszenia wszelkich cytrusów, jak i jabłek. Potrzebny Nam będzie cynamon ( najlepiej w pałeczkach ) kilka goździków, piekarnik i 30 minut cennego przed świątecznego czasu.Oto krótka instrukcja.

Owoce kroimy w plastry ok. 2 cm.(mniejsze mogą pozwijać się w piekarniku)
Następnie według uznania posypujemy cynamonem i wkładamy goździki.
Piekarnik nagrzewamy do 135 stopni. Do nagrzanego piekarnik wkładamy owoce na ok.1 godzinę.


Po godzinie piekarnik zmniejszamy do 125 stopni. Zaglądamy czy wszytko GRO ( czyli czy owoce się nie zawinęły,czy mają odpowiedni kolor,czy się nie przypaliły), jeżeli tak to suszymy dalej  przez następna godzinę. Tak wysuszone owoce możemy użyć w wielu konstelacjach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate